Geschiedenis van Den Haag
ooievaar
kopfoto inhoudsopgave

Literatuur (boeken) over de geschiedenis van Den Haag

Omdat ik af en gevraagd wordt naar een goed boek over de geschiedenis van Den Haag, heb ik onderstaande lijst opgesteld. Hetzijn boeken die volgens mij betrouwbare informatie geven:

Nieuwe (goede) boeken, (november 2012)

• Koos Havelaar (red), De Binckhorst, bedrijventerrein in beweging, Den Haag, 2012, 252 pagina's.

   De geschiedenis van de Binckhorst van de prehistorie tot nu.

 

• Rosa Bilkes, De Spinazie Academie, Den Haag 2012, 978-94-91168-42-0.

   De geschiedenis van het huishoudonderwijs in Den Haag, met nadruk op de bekende Haagse Huishoudschool, aan de hand van interviews met personeel en leerlingen.

 

• Jan Hein Furnée, Plaatsen van beschaafd vertier. Standsbesef en stedelijke cultuur in Den Haag, 1850-1890. Amsterdam: Uitgeverij Bert Bakker, 2012 ISBN 978 90 351 34843 Gebonden met stofomslag, 903 blz.

   Over het uitgaansleven van de Haagse burgerij, het standsbesef en het grote standsverschil.

Maart 2013

• Ronald Prud'Homme van Reine, Moordenaars van Jan de Witt, Amsterdam 2013, ISBN-nummer 97890 295 8741 9, paperback € 21,95

Mei 2013

• Peter van Dam, Die deftige stijl die imponeert. Architect Herman Wesstra Jr. (1843-1911) en zijn creaties, Den Haag 2013, ISBN-nummer 978-94-91168-56-7, hardcover € 29,95

Wesstra was architect in Den Haag rond 1900. Hij ontwierp onder andere het Panoramagebouw (1881) aan de Bezuidenhoutseweg, café-restaurant ‘Seinpost’, de concertzaal in de Haagse Dierentuin, maar nog veel meer bekende gebouwen.

 

Deze lijst is niet volledig omdat ik niet alle goede boeken onder ogen krijg of lees.

Grote Markt in Den Haag

(prentbriefkaart Lud Fischer)

Algemene boeken

• H. E. van Gelder, 's-Gravenhage in zeven eeuwen, Amsterdam 1937.

Zeer goede geschiedenis van Den Haag. Het taalgebruik is wat ouderwets en hier en daar is de tekst achterhaald door later onderzoek.

 

• Maarten van Doorn e.d. (red), Ach lieve tijd: 750 jaar Den Haag, en de Hagenaars, 15 delen Zwolle, ’s-Gravenhage, 1984-1986.

Populair geschreven, maar toch degelijke geschiedenis van Den Haag, verdeeld over verschillende thema’s. Ook de illustraties maken dit werk zo bijzonder.

 

• J.G. Smit, E. Beukers (red), Den Haag: geschiedenis van de stad, Zwolle, 2004-2005.

Nieuwste geschiedenis van Den Haag, in drie delen. Vrij uitvoerig, geeft de laatste kennis over de Haagse geschiedenis weer, maar niet elk hoofdstuk is vrij van fouten. Bij deel II is een bijlage verschenen met de juiste weergave van artikelen van drie auteurs.

 

• Maarten van Doorn, Kees Stal, Het Den Haag boek, Zwolle 2006.

Kort, leuk geschreven overzicht van de geschiedenis van Den Haag in verschillende onderwerpen.

 

• C. de Wit, Den Haag vroeger en nu, Bussum, 1968.

Waarschijnlijk de dunste complete geschiedenis van Den Haag. Het beschrijft een aantal onderwerpen beter dan andere boeken, maar is niet helemaal zonder fouten.

 

• Kees Stal, Den Haag in kaart gebracht : 750 jaar groei in plattegronden uit het Gemeentearchief, Den Haag 1998.

Zeer degelijk geschreven geschiedenis van de ontwikkeling van Den Haag. Gaat niet alleen over de groei van de stad, maar dit onderwerp is wel het hoofdthema van het boek.

 

• S. Groenveld, W.E. Penning, C.J.J. Stal, Historische plattegronden van Nederlandse steden, deel 10: Den Haag, Lisse 2007.

Het deel over de stadsontwikkeling van Den Haag is eigenlijk het vervolg op het voorgaande boek van Kees Stal.

 

Stadsontwikkeling (groei van de stad)

• Victor Freijser (red), Het veranderend stadsbeeld van Den Haag: plannen en processen in het Haagse stedebouw 1890-1990, Zwolle 1990.

Verschillende auteurs beschrijven hier gedetailleerd hoe Den Haag in deze periode groeide en hoe de opeenvolgende stadsplannen werden ontwikkeld en werden uitgevoerd.

 

• J.A. van der Hoeve, P.C. Lankamp, D. Valentijn, Monumenten inventarisatieproject Den Haag 1850-1940, Den Haag 1992.

In dit boek wordt van elke wijk de ontstaansgeschiedenis geschreven.

 

Architectuur

• Cees van Boven, Victor Freijser, Christiaan Vaillant, Gids van de moderne architectuur in Den Haag = Guide to modern architecture in The Hague, Den Haag 1998.

Allerlei andere onderwerpen

In eerste plaats kunt u online een groot deel van de jaarboekjes van de Geschiedkundige vereniging Die Haghe raadplegen op de website van het Haags Gemeentearchief: Gedrukt materiaal of als deze link niet meer werkt via Google zoeken naar de website van het gemeentearchief.

 

Op de website van het gemeentearchief kunt u naar allerlei onderwerpen zoeken in de uitgebreide bibliotheek. Deze boeken kunt u niet lenen, maar de Openbare Bibliotheek heeft een grote collectie boeken over de Haagse geschiedenis. In de hoofdvestiging aan het Spui vindt u deze boeken op de vierde verdieping, de ‘collectie Den Haag’.

Tournooiveld

(prentbriefkaart Lud Fischer)

 

 

 

 

Deze pagina is cookie-vrij.