Geschiedenis van Den Haag
kopfoto

ooievaarkleinerHet Huijgenspark, vroeger Bogt van Guinea geheten, is ontstaan op het eind van de 19de eeuw. Daarvoor was het een straat die berucht werd door de moord die gepleegd werd door Hendrik Jut, bekend van de Kop van Jut.

 

kopfoto

Huijgenspark

Het Huijgenspark (vroeger ook wel Huygenspark geschreven, maar officieel nu met een lange-ij) en de Huijgensstraat vormde eeuwenlang de ingang van Den Haag voor wie vanuit Delft de stad binnenkwam. De bochtige loop van de weg is waarschijnlijk veroorzaakt doordat de weg tussen een aantal landerijen heen moest worden geleid. De oude naam van de weg was Bogt van Guinea. Tussen deze weg en het Zieken lag in het Leprooshuis met tuinen. Het Huygenspark was een van de weinige bebouwde gebieden buiten de Haagse grachtengordel. Hier lagen herbergen en waren wagenverhuurders gevestigd omdat dit de drukke route naar Delft en Rotterdam was. Meestal gaven mensen de voorkeur aan de goedkope en comfortabeler trekschuit, maar als je haast had ging je per wagen. Met de komst van de spoorwegen nam in de 19de eeuw het belang van vervoer per wagen af. In 1866 kwam aan het Huijgenspark het eindpunt van de paardenspoorweg Den Haag - Delft. Rond 1860 werden de weilanden die hier lagen verder bebouwd. Langs de Stationsweg en de Huijgensstraat werden sjieke huizen gebouwd en tussen de Huijgensstraat en Bocht van Guinea werd in 1860 een park aangelegd. Tot 1873 heette het hier Bogt van Guinea. Na de roofmoord op mevrouw Van der Kouwen door Hendrik Jut werd de straatnaam op verzoek van de bewoners gewijzigd in Huijgenspark. In de 19de eeuw werd hier een politiebureau gevestigd, in de 20ste eeuw vestigde Siemens hier het Nederlandse hoofdkantoor. Eigenlijk lag hier alleen de achteringang van de panden die aan het Zieken lagen, maar om de een of andere reden was het postadres van het begin af Huygenspark 39c. Directeur Willem Huygens vond Huygenspark misschien een betere naam dan het Zieken. In 1922 kwam hier een nieuw groot kantoor, het Siemens Huis. In 2003 werd in het Huijgenspark een bank geplaatst ter herinnering aan Piet Vink, een van de populairste wethouders die Den Haag gekend heeft.

Het Huijgenspark

Het Huijgenspark in de 19de eeuw met de omnibus en het Logement der Nederlanden.

Bocht van Guinea

De Bogt van Guinee was een geliefkoosd uithangbord bij matrozenkroegen en hoewel er nooit informatie over zo’n herberg gevonden is zal die er vermoedelijk wel haast zijn geweest. De straatnaam komt al voor in 1741. De straatnaam Bocht van Guinea herinnert aan een weinig bekend deel van ons koloniaal verleden. Sinds de 17de eeuw lagen er aan de Afrikaanse Golf van Guinea Nederlandse handelsposten waar slaven werden gekocht die onder erbarmelijke omstandigheden naar Amerika werden vervoerd om te gaan werken op plantages. Ze werden in de 19de eeuw zelfs door het KNIL in dienst genomen om een tekort aan soldaten in Indië op te vangen. In 1872 kwam er een eind aan de Nederlandse band met de Golf van Guinea, want toen verkocht Nederland zijn vestigingen aan Engeland. In hetzelfde jaar vond hier de roofmoord op de rijke weduwe Van der Kouwen en haar dienstbode Neeltje Beeloo koelbloedig plaats. Dit maakte zoveel indruk dat de straatnaam Bocht van Guinee op verzoek van de bewoners zelfs gewijzigd werd in Huygenspark. De moordenaar Hendrik Jut leeft voort in de kermisattractie “Kop van Jut”.

Het Huijgenspark

Het Huijgenspark.

Stationsweg en Huijgenspark met tram.

Stationsweg en Huijgenspark met tram.

Stationsweg en Huijgenspark met tram. (prentbriefkaart Lud Fischer)

Het Huijgenspark

Huijgenspark met tram.

Huijgenspark met tram. (prentbriefkaart Lud Fischer)

Bogt van Guinea

Bogt van Guinea - locatie van huis van de weduwe Van der Kouwen.

Bogt van Guinea

Huijgenspark 25, het huis van de weduwe in 1915 (Haags Gemeentearchief).

Verantwoording Huijgenspark

Laatste wijziging 8 augustus 2015.

Met dank aan Bart Michel van Gils voor de tip dat de locatie van het huis van de weduwe Van der Kouwen niet helemaal goed was weergegeven.

Copyright

 

 

 

Deze pagina is cookie-vrij.