Geschiedenis van Den Haag
kopfoto

ooievaarkleinerHet Westeinde was vroeger een belangrijke verkeersader naar het Westland. Een kort verhaal over de geschiedenis.

kopfoto

Westeinde

Het Westeinde zal de oudste straat van Den Haag zijn. Voordat Den Haag ontstond lag hier al een weg tussen de grafelijke woonhuizen in ’s-Gravenzande en Leiden. De weg maakte hier deel uit van de Geest, dat wil zeggen de middeleeuwse boerennederzetting die hier lag. In de middeleeuwen creëerde men akkers door de duinen af te graven tot een peil dat men bij het grondwater kwam. Het grootste deel van Holland bestond uit veenlandschap dat te vochtig was voor akkerbouw en beter geschikt voor veeteelt. In de tijd dat de zee in de loop van duizenden jaren teruggeweken was waren enkele lage duinen ontstaan en een daarvan loopt door het centrum van Den Haag. Op dit duin vormde een groep akkerbouwers een zogenaamde geest-nederzetting. Geest is het middeleeuws woord voor zo’n afgegraven duin. Omdat het duin niet zo breed was, had zo’n nederzetting een ovale vorm. In het midden lag het akkerland, daar omheen liepen twee wegen en aan de buitenkant van die wegen lagen de boerderijtjes. Aan de zuidkant (Loosduinse kant) van het Westeinde kwamen de twee wegen bij elkaar en dat deden ze aan de noordkant ook, ongeveer bij het Buitenhof.

Het Westeinde 2

Het Westeinde gezien in de richting van de stad (prentbriefkaart Lud Fischer)

Het Westeinde lag buiten het dorp dat ontstond toen de graven van Holland zich hier vestigden, maar het werd langzamerhand in het uitbreidende dorp opgenomen. In de 20ste eeuw was het een belangrijke verkeersweg richting Loosduinen en waren er florerende winkels gevestigd. Dat veranderde door de aanleg van de Grote Marktstraat. Het verkeer in de richting naar Loosduinen ging toen via de Prinsegracht, maar ook de winkels deden het niet zo goed meer.

De straat heeft enkele markante gebouwen met een zeer interessante geschiedenis. Deze pagina zal daarom tezijnertijd uitgebreid worden.

Het huis van Assendelft aan het Westeinde

Het huis van Assendelft aan het Westeinde rond 1735. Een van de bekendste bewoners was Johan de Witt.

Het Westeinde

Het Westeinde in een latere periode (prentbriefkaart Lud Fischer)

Verantwoording

Bijgewerkt op 11-11-2008.

 

 

 

 

 

Deze pagina is cookie-vrij.