De Ammunitiehaven is voortgekomen uit een kloostervaart die hoorde bij het Sint Mariaconvent aan de Lange Poten. Daarna werd de Ammunitiehaven onderdeel van een gracht die tussen het Spui en het Haagse Bos werd gegraven. Vervolgens werd het in de Tachtigjarige Oorlog een munitiehaven. Er werd toen een munitiemagazijn gebouwd. In 1717 werden de gebouwen in opdracht van de Raad van State aan particulieren verkocht. Het water werd in 1860 gedempt.
De naam komt van het vrouwenklooster St. Maria in Galileën dat daar in 1453 gesticht is. Het klooster had eerst een ingang aan het Spui, later aan de Lange Poten. Aan de Bagijnestraat zat ook een ingang. In 1634 werd de straat verlengd na demping van een gracht. Voor de sanering in het begin van de 20e eeuw heette de buurt in de volksmond "'t Jagt".
Danshuis van Heemeier aan de Bagijnestraat (Haags Gemeentearchief).
De Houtmarkt was de zuidelijke kade van het water dat bekend werd als Turfmarkt. De Turfmarkt zelf lag op de noordelijke kade. Op de kade werd hout aangevoerd en gemeten. Het water werd in 1903 gedempt. Slechts enkele mooie foto's herinneren nog aan deze mooie gracht.
Een van de oudste straten van de Rivierenbuurt. Al in de Middeleeuwen werd lag hier een blekerij met de naam Lammetje Groen en de straat wordt al gauw met de naam Lamgroen aangeduid. Aan dit Lamgroen lagen vanouds enkele blekerijen. De bleekvelden strekten zich uit tot aan de huidige Nieuwe Haven.
De Nieuwe Haven is ontstaan uit een oude kloostervaart die hoorde bij het klooster St. Maria in Galileën dat aan de Lange Poten stond. Deze vaart werd verlengd tot aan het Haagse Bos en tussen 1631 en 1660 werd de Nieuwe Haven verlengd tot aan de Zuid-Oost Binnensingel. Alleen dit laatste stuk Nieuwe Haven bestaat nog. De haven werd in 1905 gedempt. Meer informatie over de Nieuwe Haven.
De Nieuwe Haven, rechts Dierenasiel.
De gracht is gegraven in 1606 als zijtak van het Spui. Hier werd het turf aangevoerd en gelost. De eigenaars van de huizen mochten vanaf 1620 voor elk schip dat voor hun huis aannlegde 14 stuivers vragen. Een zijtak van de Turfmarkt vormde de Kalkhaven. De Tufrmarkt werd in 1903 gedempt.
De naam Wijnhaven werd van eind 18de eeuw tot 1843 gebruikt voor de zuidelijke kade van dat deel van de Nieuwe Haven dat nu niet meer bestaat (er staan nu ministeries en het stadhuis). was de naam Wijnhaven in gebruik. Na de demping daarvan in 1843 werd de Wijnhaven hernoemd in Nieuwe Markt. In 1943 werd de oude naam Wijnhaven weer hersteld om verwarring met de nieuwe markt aan de Herman Costerstraat te voorkomen.
Deze pagina is cookie-vrij.