Geschiedenis van Den Haag: de mensen
kopfoto ooievaar

ooievaarkleinerJohan van der Bruggen was een Haagse leraar van Japanse vechtsporten die in Nederland de eerste was die lesgaf in judo. In Den Haag opende hij een sportschool aan de Zoutmanstraat. Hij gaf daar ook jiu-jitsu en kendo.

 

kopfoto personen2

Johan van der Bruggen, jiu-jitsu- judo- en kendoleraar in Den Haag

Sportschool Nakada in de Zoutmanstraat viel decennia lang op door het bijzondere Kendoharnas in de etalage. De school in Japanse vechtsporten was een van de eerste van Den Haag en werd op 24 sepember 1941 geopend door eigenaar Johan van der Bruggen.

Van der Bruggen was in 1916 in Haarlem geboren en als driejarige met zijn ouders meegegaan naar Nederlands-Indië. Belangstelling voor sport kreeg hij van zijn vader. Die had contacten met Japanse bedrijven en via hem leerde Johan Japanse vechtsporten kennen als jiu-jitsu, judo en kendo. Zijn eerste leraar, Taiji Nakada werkte in Nederlands-Indië voor een Japans warenhuis en was een bekende van zijn vader. Vermoedelijk was hij ook nog een tijd in Japan.

Johan van der Bruggen geeft een demonstratie in Pulchri Studio

Johan van der Bruggen geeft een demonstratie in Pulchri Studio.

In 1935 kwam Van der Bruggen naar Nederland en opent in Rotterdam de Eerste Rotterdamsche Jiu-jitsu en Judo School. Jiu-Jitsu was toen al een heel klein beetje bekend in Nederland. Judo en Kendo nog helemaal niet. In 1940 werd zijn school bij het bombardement van Rotterdam verwoest. Hij vertrok naar Den Haag, waar zijn broer als psychiater werkte. Hij woonde op de Laan van Meerdervoort vlak naast de Jiu-Jitsuschool van Maurice van Nieuwenhuizen.

Van der Bruggen ging op de school van Maurice van Nieuwenhuizen les geven in Judo, de eerste keer dat dit hier gebeurde. Van Nieuwenhuizen was een bekend figuur die Jiu-Jitsu handig wist te promoten. Hij stond o.a. model voor Dick Bos, de stripfiguur. Hij kende Alfred Mazure, de tekenaar van de strips en schreef enkele boeken over Jiu-Jitsu.

Johan van der Bruggen voor zijn school Nakada in de Zoutmanstraat

Johan van der Bruggen voor zijn school Nakada in de Zoutmanstraat.

Johan van der Bruggen en Maurice van Nieuwenhuizen waren zeer verschillende persoonlijkheden en in 1941 begon Johan zijn eigen school aan de Zoutmanstraat. Hij gaf daar lessen in Jiu-Jitsu en Judo en dat waren in deze tijd sporten voor de elite. Diverse bekende Hagenaars trainden bij Van der Bruggen. Van der Bruggen was in de beginjaren betrokken bij de landelijke uitbreiding van Jiu-Jitsu en Judo. Hij zat in besturen van bonden, was landelijk trainer. Hij gaf nog tot in de jaren 1990 les in Engeland, Denemarken en Hongarije.

 

In 2010 is in Den Haag een straatnaam vernoemd naar Van der Bruggen, de Johan van der Bruggenstraat.

 

Over Johan van der Bruggen is in 2009 een biografie verschenen geschreven door Johan Smits.

Boekomslag J.H.G. Smits, Nakada. Een Haagse Jiu-jitsu en Judoschool in Woord en Beeld

Meer over Johan van der Bruggen in dit leuke boekje van Johan Smits.

Verantwoording

Eerste versie, april 2009

Literatuur

• J.H.G. Smits, Nakada. Een Haagse Jiu-Jitsu en Judoschool in Woord en Beeld, [Den Haag], [2009].

 

Deze pagina is cookie-vrij.