Geschiedenis van Den Haag
kopfoto

ooievaarkleinerKneuterdijk 4 was de tweede helft van de 19de eeuw de showroom van de bekende meubelfabriek Mutters. Mutters was een van de succesvolste bedrijven uit de Haagse geschiedenis.

 

Over Meubelfabriek Mutters.

Over Kneuterdijk 6.

Over Kneuterdijk 20.

kopfoto

Kneuterdijk 4 – Showroom van Mutters

Kneuterdijk 4 was gedurende een lange periode (1864-ca. 1906) showroom van de meubelfabriek Mutters en Zoon. Deze firma was een van de succesvolste bedrijven uit de Haagse geschiedenis. De fabriek bestond ruim anderhalve eeuw, bouwde in die tijd een zeer goede naam op in binnen- en buitenland en maakte een gestage groei door. Mutters en Zoon kwam in 2008 even in het nieuws door de vondst in het archief van de fabriek van interieurfoto’s van de Titanic. De bouw van luxe scheepshutten was een van de specialiteiten van Mutters.

Meer over de meubelfabriek op de pagina Mutters.

Het gebouw van Mutters aan de Kneuterdijk

Op adres Kneuterdijk 4 (in het midden) had Mutters een nieuw magazijn. Vader en zoon Mutters woonden er met hun gezinnen ook, vermoedelijk op de bovenverdiepingen.

De eerst bekende eigenaar van een pand op dit perceel was Jacob Slot, "waert in de Pelicaen". Slot was eigenaar van herberg de Pelikaan die op de Plaats stond. Dit huis grensde aan de achterkant van deze herberg. Hij verkocht het in 1596 aan een advocaat en na deze advocaat was een hele rij andere juristen eigenaar van dit huis. In 1737 verkocht boekverkoper Johan Swart het huis aan Jacob de Bije, schepen van Den Haag. Deze had op Kneuterdijk 2 de graaf van Athlone als buurman. Het huis bleef hierna lang in bezit van familie van De Bije. Pas in het midden van de 19de eeuw werd het verkocht aan een bankier. Willem Lodewijk Johannes van Daehne van Varick. In 1857 kwam het in handen van Wilhelmina van der Pot en die verkocht het op 28 augustus 1863 aan Hermanus Pieter Mutters, kabinetwerker.

Verantwoording

Aan deze pagina wordt nog gewerkt.

 

 

 

 

 

 

Deze pagina is cookie-vrij.